Grégory Homans:
Ik stel voor om te praten over de verzekeringsgift.
Een voorbeeld zegt meer dan duizend woorden.
Ik sluit een contract af op mijn hoofd ten behoeve van mijn zoon, dit betekent dat bij mijn overlijden: het contract wordt uitgekeerd en de maatschappij het verzekerde kapitaal aan mijn zoon betaalt. Dus mijn zoon ontvangt het verzekerde kapitaal. Niettemin wordt mijn zoon belast en draagt hij de successierechten. Dat is normaal, ik ben degene die het contract bekostigt, het is bij mijn dood dat mijn zoon zich verrijkt. Heel dicht bij successierechten en daarom belastbaar.
Stel dat ik je ontmoet en ik zeg bij mezelf... om successierechten te vermijden, is het zeer eenvoudig, ik moet gewoon mijn rechten op de polis schenken - laten we zeggen dat ik gewoon mijn verzekeringspolis tijdens mijn leven aan mijn zoon overdraag.
Zodat als ik sterf hij de som ontvangt waarvan hij al eigenaar is, zonder belasting.
Schenking van verzekeringen: wat zijn de fiscale ontwikkelingen?
Dingen worden ingewikkeld zoals je weet. We evolueren en in het algemeen evolueren we niet naar vereenvoudiging. De administratie, de fiscus, is van mening dat mijn zoon status van begunstigde verkrijgt van mij. Ik was het die hem als de begunstigde van de polis heeft aangeduid, en het is dankzij deze hoedanigheid dat hij, bij mijn overlijden de verzekerde kapitalen ontvangt.
De belastingautoriteiten zijn van plan belasting te heffen op de verzekerde kapitalen en dus de uitkering van de polis, ongeacht een eventuele schenking.
Hier kan zich een extra moeilijkheid voordoen wanneer de schenking die ik aan mijn zoon deed geregistreerd werd. Afhankelijk van het gewest is er 3 of 3,3% betaald. Daar werd de fiscus geconfronteerd met een probleem omdat ze niet zowel schenkingsrechten als successierechten kunnen heffen. Wat hebben ze gedaan om daaraan tegemoet te komen? Ze hebben een zogenaamd regime van vermindering gecreëerd. Complex!
We zullen proberen het eenvoudig te houden door middel van een voorbeeld. Stel je voor dat ik een verzekeringspolis schenk aan mijn zoon en de afkoopwaarde 100 bedraagt. Dus we betalen 3,3% op 100 en bij mijn overlijden, omdat de fondsen zeer goed beheerd worden, is de verzekering 120 waard. Mijn zoon zal niet worden belast op 120 maar slechts op 20 of het verschil tussen de afkoopwaarde bij uitkering van het contract en de belastbare grondslag op het tijdstip van de schenking. 120 - 100 = 20.
Schenking van verzekeringen: welke vormen?
De schenking kan verschillende vormen aannemen. Daar weet ik niet zeker hoe Baloise het doet. Staat ze schenkingen toe? Legt ze een notariële schenking op? Staat ze onderhandse schenkingen toe? Waarom, hoe, ik denk dat jouw expertise heel interessant is.
Mathilde Pourplanche:
Dus bij Baloise is een notariële akte niet vereist; de schenking moet niet geregistreerd worden, het is echt volgens vrije keuze van de partijen.
Grégory Homans:
Geweldig! En in dat geval stelt u een bijvoegsel voor, een pacte adjoint?
Mathilde Pourplanche:
Om onze klanten te helpen, zullen we voorbeelden van pacte adjoint voorstellen die ze kunnen gebruiken om hun schenkingsakte op te stellen en te zorgen dat alle nodige voorwaarden opgenomen zijn, zoals een conventionele terugkeer, een rente indien nodig, enz. De enige vormvoorwaarde die uiteindelijk vereist is bij Baloise, is het tripartite bijvoegsel dat in de verzekeringswet is voorzien. Dit tripartite bijvoegsel moet uiteraard door de cedent worden ondertekend, de huidige verzekeringnemer, door de cessionaris die de nieuwe verzekeringnemer wordt en ook door verzekeraar.
Dus laten we ons voorstellen dat de partijen hebben besloten om hun verzekeringsgift niet te registreren en uiteindelijk beseffen dat de termijn van drie jaar of vijf jaar, om successierechten te voorkomen, misschien een beetje te ambitieus was. Zij zouden kunnen besluiten om de schenking achteraf te registreren? Dat kan gebeuren op het registratiekantoor van de provincie of door een bezoek op de MyMinfin website waar de registratie digitaal kan gebeuren.
Dit is helemaal mogelijk en het verandert niets aan de verzekering.
Grégory Homans:
We juichen de digitalisering toe.
Mathilde Pourplanche:
Precies!
Schenking van een verzekering met lijfrentevergoeding
Grégory Homans:
Ik had een kleine vraag over de rente die je vernoemde, de fameuze rente. De praktijk van Baloise om deze rente te verwezenlijken, is dit een mandaat of een gedeeltelijke overdracht van het recht op afkoop?
Mathilde Pourplanche:
Wel, we gaan niet voor een gedeeltelijke overdracht bij afkoop, we zullen dit gewoon direct opnemen in de bijzondere voorwaarden van het contract.
Grégory Homans:
Niet slecht, dat is veel gemakkelijker.
Mathilde Pourplanche:
Voor ons, ja.